Fett eller kolhydrater? Eller bara lagom…?

Koststudier är ett svårt område. Det är så svårt att kontrollera för alla tänkbara faktorer som kan spela in och alla som jobbar med kost vet att INGEN studie är bevis för något som helst. Ingenting är VETENSKAPLIGT BEVISAT (jo, gravitationskraft är tämligen bevisad, men den har ju inget med kost att göra). Vår kunskap om kost är ett ständigt pussel, som ändrar sig allt eftersom tillgången på mat varierar. För 100 år sedan var den stora utmaningen att befolkningen skulle få i sig tillräckligt med energi – och då är socker ett effektivt sätt att hjälpa till. Nu är den stora utmaningen att få människor att äta MÅTTFULLT, och i en tid då vi äter stora mängder energi, innebär samma sockerkonsumtion som en gång hade sitt berättigande ett stort folkhälsoproblem. 17 kilo godis per år UTÖVER tillräckligt med mat (ofta för mycket) är på tok för mycket. Speciellt för oss som sitter mycket stilla. Att fylla ut en knaper meny med en skål kräm med mjölk för den som arbetade med kroppen i fattigare tider däremot – inget problem.

Nåväl, det träts ju förbannat mycket om hur vi lämpligen sammansätter vår kost för att hålla midjemåttet måttligt. Mer fett, säger vissa. Mindre fett, säger andra.

Konsensus är att det är den totala mängden energi som avgår vår vikt, men vissa livsmedel mättar mer än andra och kan hjälpa oss att hålla midjemåttet. Protein och fibrer till exempel.

Jag brukar påminna om att det inte handlar så mycket om att det är bättre eller sämre att dra ner på fett eller socker. Personligen har jag svårt att se mig äta en kost utan frukt, potatis, bönor och gott bröd. Andra har svårare att välja bort grädde smör, ost och bacon.

Problemet är när vi äter både bröd och ost. Både potatis och smör. Det smakar ju ljuvligt och får åtminstone mig att äta mer än om jag bara hade kokt potatis på tallriken. Eller bara smör.

Kanske handlar det mest om ett val. Vi kan inte äta allt och ändå hålla oss normalviktiga. Vi måste välja bort, välja till och välja våra tillfällen. Inget konstigt alls.

Nu har en ny studie publicerats som tyder på att det är så. (Andra studier inom samma område har ofta kritiserats för att vara för korta, för små, för orealistiska. Men i den här har nästan tusen personer deltagit och den har pågått i ett år. Mer intressant.)

Intressant också att generna inte verkade spela någon roll för vikten, oavsett om man betonade fett eller kolhydrater.

PS. Personligen gillar jag en bit ost. OCH en bit bröd. Det är värt en svullen mage ibland. Men inte alltid. Jag kommer aldrig att UTESLUTA något ur min kost, bara välja mer eller mindre. 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × 5 =