Kombucha!

Nej, det här ska inte bli en bakterieblogg, alls inte. Men jag har en liten unge här i familjen som älskar kombucha lite för mycket för att det ska gå att försvara rent ekonomiskt. I går drack h*n upp två flaskor à 400 ml. Till ett pris av 78 kronor…

Det hela började för ett par år sedan, då jag köpte hem en variant tappad i samma typ av flaska som många energidrycker säljs i. Ungen är en cool typ, som gärna satt med kombucha, grönskålschips och frysta hallon framför gamingdatorn, medan andra hinkade energidryck och vanliga chips. (Det är förstås hårdvaluta här hemma också, inget att hymla med).

Jag älskar ju att ha matnördar här hemma, så nu har gjort om tvättstugan till kombuchabryggeri – för att inte bli ruinerade! Så jäkla kul hobby att dela med sin arvinge; vi kokar te, sätter i scoby och socker, låter puttra 5-7 dagar och smaksätter på lite vilda vis. Så kallt som det är nu, så lutar det år chili för nästa batch!

Andra favoriter är lingon+mango, ingefära+äpple, ingefära+päron, lingon, hallon, blåbär, blåbär och kanel…

Efter smaksättning får kombuchan stå i rumstemperatur 2-3 dygn, för att kolsyras. Sen åker de in i kylen – väldigt kort – innan de ger sig up på resan genom kroppen.

Såhär gör vi:

1 liter grönt, naturellt te (svart eller vitt te funkar också)

1 dl socker

Lös upp sockret i teet och låt det svalna till rumstemperatur. Häll upp i en ren glasburk.

Tillsätt:

1 bit scoby (kombuchasvamp)

1 dl färdig kombucha (den vätska som scoby ligger i)

Ställ burken i rumstemperatur, skydda gärna med en tygbit över burken. Efter ca 5 dagar har du färdig kombucha, som du kan sila och smaksätta med valfri krydda, bär eller frukt. Häll upp i flaskor och låt stå i rumstemp 2-3 dygn för att kolsyra.

Klart!

Scobyn växer till sig, ofta bildas en ny, tunn svamp på ytan. Den spar du och låter växa med i kommande bryggningar. För är du lite, lite som jag och den här ungen, så kommer du snart också och ha ett litet bryggeri i tvättstugan – och då räcker det inte med en liten svamp….!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 × tre =