nypon

Nyponsnacks

Jag älskar att kunna kombinera mina favoritsysslor! Så igår var det ren njutning i en enda lång serie när jag tog min cykel och drog på långlunch, som innehäll 1 timmes cykling i skogen, härlig lunch med kompis jag träffar allt för sällan, lite foragering (plockade ätbara, vilda växter) för att sedan cykla hem och ”meditera” lite medan jag delade och skrapade nyponen, som fick en skjuts in i ugnen med olja och salt. Och att sen få krypa ner i tonåringens säng och snacksa sursegsalta nypon och kolla gamla säsonger av Homeland tillsammans….! Då gör det inte så mycket att dagen även bestod av lite rutinmässigt tråkjobb och vardagsmatlagning!

Så fixar du världens godaste gratissnacks (nästan):

Plocka en massa nypon

Halvera och skrapa ur kärnorna (kliar inte)

Lägg dem i en ugnsfast form, gärna lite trångt

Ringla över olja och strö lite salt över. Lite chili om du gillar spicy!

Baka i ugnen i 175 grader i 25-30 minuter (håll lite koll, de ska blir mjuka, och lite krispiga i kanterna).

Nypon innehåller (förutom c-vitamin och en del andra näringsämnen) en galaktolipid som har farmakologiska effekter och i studier visat sig kunna dämpa inflammation vid reumatoid artrit. (Då räcker det nog inte att snacksa lite ugnsbakade nypon med tonåring, med själva omaket att ta sig ut och plocka nypon har ju också hälsobringande effekter!). Och gott är det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 − 3 =