Sommarlov och mamma är cringe

Så slutade skolan tills sist (för ungarna, min slutade redan i för två veckor sedan!) Dagarna ska fördrivas med bad, lek, bus, studsmatta, skateboard och inte så lite dator/iPad. Men det går åt en del mat. Jag har fyllt frysen med glass och ger fritt fram åt alla kompisar att hänga här. Barnen är i en ålder när fritids inte riktigt är aktuellt längre. Men de är för små för att sommarjobba. Och vi jobbar fortfarande, så det är lite pusslande.

Jag minns de här perioderna från min egen barndom som alldeles underbara. Dagarna bara gick. Man fick rå sig själv. Jag cyklade runt mellan kompisar, stall, bad och snälla släktingar bidrog med lite utfordring när hungern blev för stor. Då, på 70 och 80-talet, så var det inte så mycket att snacka om. Man fick en limpmacka och en sirapsflaska med sur rabarbersaft med till stallet. Det var det. Det funkade utmärkt. Ibland fick man en glasspeng. Eller så gick ryktet om att någon hade bakat bullar – och så cyklade alla dit. Alltid på cykel. Alltid på språng. Ofta blöt i håret, av bad eller svett. Nästan alltid med en handduk över axlarna.

Det blir absolut en och annan snabbnudellunch här, då och då, men jag envisas också med att ha lite grövre foder som exempelvis den här smulpajen tillgängligt. Även om det är cringe. (Men det går nästan alltid åt, mystiskt nog…:-)

Foto: Ulrika Pousette

Smulpaj med hallon (från Supersnacks)

8-10 bitar

2 dl havregryn

2 dl mandelmjöl

1 tsk kanel

½ tsk kardemumma

1 tsk bakpulver

1 nypa salt

2 msk riven kokos

1 banan

1 ägg

2-3 msk honung

2 msk kokosolja eller smör

150 gram hallon

2 msk riven kokos

Sätt ugnen på 200 grader.

Mät upp alla torra ingredienser i en bunke och rör ihop. Mosa bananen och rör ned. Rör även ned ägg och kokosolja/smör, tills den har en smulig konsistens. Dela upp degen i två delar. Den ena plattar du ut i en pajform, cirka 20 centimeter i diameter eller en vanlig fyrkantig bakform. Fördela bären över degen och smula resten av degen högst upp.

Grädda i 30 minuter.

TIPS! Om du bakar pajen i en fyrkantig form kan du skära dem i små fyrkanter, som kan vara lite enklare att ta med som mellisbars, till jobbet, på utflykten och så vidare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta − 7 =